A TŰZGÁTLÓ NYÍLÁSZÁRÓKRÓL

Miért van rá szükségünk?

A tűzgátló nyílászárók olyan épületszerkezetek, amelyek kifejezetten a tűzvédelem céljából készültek. A tűzgátló nyílászárók anyaga és szerkezete olyan módon van kialakítva, hogy megakadályozza a tűz és a füst terjedését az épületben, így biztosítva a személyek épségét és az épület stabilitását.

A tűzgátló ajtók általában több rétegűek, és tűzálló anyagokból készülnek, mint például acél, rozsdamentes acél vagy alumínium.

A tűzgátló nyílászárók minősítése különböző szabványok alapján történik, amelyek meghatározzák az ajtó vagy ablak tűzvédelmi tulajdonságait és időtartamát, ameddig az adott nyílászáró képes ellenállni a tűznek és a füstnek.

FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEK

A tűzgátló nyílászárók használata elengedhetetlen azokban az épületekben, ahol a tűzveszély nagyobb, mint az átlagos épületekben. Ilyen épületek lehetnek például többemeletes irodaházak, kórházak, hotelek, középületek, ipari és raktárépületek, repülőterek és vasútállomások.

Az épületek tűzvédelmi tervében előírható, hogy melyik helyiségekben és milyen típusú tűzgátló nyílászárókat kell használni. A tűzvédelmi előírások általában meghatározzák a tűzgátló ajtók és ablakok minimális tűzállósági osztályát és szükség esetén meghatározzák a tűzállósági időt is, amelyre az adott épületben szükség van.

A tűzgátló ajtók és ablakok nemcsak a tűz terjedésének megakadályozására szolgálnak, hanem a füst terjedésének megakadályozására is. A füstszennyezett levegő nemcsak káros az emberek egészségére, hanem akadályozza az épületből történő menekülést és a tűzoltók munkáját is.

Kínálatunkban többféle típusú, anyagú és színű nyílászáró közül is választhat.

JOGSZABÁLYI KÖVETELMÉNY

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) értelmező rendelkezése alapján a tűzgátló nyílászáró olyan tűzgátló ajtó, ablak, kapu, függönykapu, redőnykapu, zsalu és a technológiai szállítópálya átvezető nyílását lezáró tűzgátló lezárás, amely csukott állapotban a tűz átterjedését meghatározott ideig meggátolja.

A tűzszakaszhatáron lévő tűzgátló nyílászárókat olyan felirattal vagy jelzéssel kell ellátni, amely a nyílászáró önműködő csukódásának biztosítására hívja fel a figyelmet. A felirat vagy jelzés tartós, jól észlelhető és olvasható kivitelű legyen.

joszabalyi-kovetelmeny-pic-1

AZ MSZ EN 1634-1 ÉS AZ MSZ EN 14600 SZERINT A NYÍLÁSZÁRÓK ÉS AUTOMATIKUS CSUKÓSZERKEZETEIK TŰZVÉDELMI JELLEMZŐI A KÖVETKEZŐK:

 • tűzvédelmi osztály: (A1, A2, B, C, D, E)
 • tűzállósági teljesítmény jellemzői:
  E = integritás (sértetlenség)
  I = szigetelés
  W = sugárzás
  S = füstgátlás
 • füstgátlónyílászárók teljesítmény jelölése:
  Sa = szobahőmérsékleten igazolt füstzáróképesség
  Sm = közepes hőmérsékleten igazolt füstzáróképesség
 • önműködő csukódással kapcsolatos vizsgálati ciklus szerinti besorolás (C)
gyartosor-1

KARBANTARTÁS

Az OTSZ 18. melléklete alapján a tűzgátló nyílászárókat havonta üzemeltetői ellenőrzésnek, míg hat havonta időszakos felülvizsgálatnak és karbantartásnak kell alávetni a megfelelő működés érdekében. A felülvizsgálat és karbantartás elmulasztása a 259/2011 (XII.7.) Korm. rendelet 1. melléklete alapján az I. fokú tűzvédelmi hatóság részéről bírsággal súlytható.

Karbantartás mindazon intézkedések, tevékenységek összessége, amelyek célja az érintett műszaki megoldás működőképességének, hatékonyságának biztosítása, meghibásodásának megelőzése, valamint ezek dokumentálása.

A jogosult személy az üzemeltető által megbízott vagy az üzemeltető által kijelölt, a szükséges szakképesítéssel és ismeretekkel, eszközökkel, tapasztalattal, jogosultsággal rendelkező személy, aki végrehajtja az időszakos felülvizsgálatot, a karbantartást, elvégzi a javítást.

A tűzgátló nyílászárók rendszeres ellenőrzését és karbantartását részletesen az MSZ EN 16400:2006 C melléklete tartalmazza, és az alábbi vizsgálatokat foglalja magába:

 • a szerkezetek megfelelő önműködő csukódásának ellenőrzése,
 • a szerkezetek épsége, sérülésmentessége,
 • a vasalatrendszerek, szerelvények megléte, működőképessége,
 • a mechanikai védelmi rendszerek (pl. korlátok, pollerek) megléte,
 • gyártmány azonosító adattábla megléte, olvashatósága.

Üzemeltetői ellenőrzés az üzemeltetői ellenőrzést végző személy vagy az üzemeltető által írásban megbízott jogi személy által végzett, az érintett műszaki megoldás működőképességéről való, jellemzően szemrevételezéses meggyőződés és annak írásban történő dokumentálása. Üzemeltetői ellenőrzést végző személy az üzemeltető által megbízott vagy kijelölt személy, aki végrehajtja az üzemeltetői ellenőrzést.

Ei60, Ei120

Egyszárnyú acél tűzgátló ajtó

Multicolor

Az egyszárnyú acél tűzgátló ajtók hatékonyan védenek tűz esetén amellett, hogy megjelenésükkel elegánssá teszik környezetüket. Acélból készülnek, melyek így kiválóan alkalmasak parkolóházakba, lépcsőházakba, ipari létesítményekbe illetve mindenhova, ahol a műszaki és esztétikai szempontokat ötvözni kell a biztonsággal.

 • Tűzgátlás az EN 1634-1 szabvány szerint
 • Ajtó méretei 90cm-től akár 4 méterig!
 • Alap szín RAL 7035, minden más szín kérésre rendelhető

Ei60, Ei120

Kétszárnyú acél tűzgátló ajtó

Multicolor

A kétszárnyú acél tűzgátló ajtók hatékonyan védenek tűz esetén amellett, hogy megjelenésükkel elegánssá teszik környezetüket. Acélból készülnek, melyek így kiválóan alkalmasak parkolóházakba, lépcsőházakba, ipari létesítményekbe illetve mindenhova, ahol a műszaki és esztétikai szempontokat ötvözni kell a biztonsággal.

 • Tűzgátlás az EN 1634-1 szabvány szerint
 • Ajtó méretei 90cm-től akár 4 méterig!
 • Alap szín RAL 7035, minden más szín kérésre rendelhető

Ei60, Ei120

Egy- és kétszárnyú üveges alumínium tűzgátló ajtó

Multicolor

Az egy- és kétszárnyú, üvegezett alumínium tűzgátló ajtók hatékonyan védenek tűz esetén amellett, hogy megjelenésükkel elegánssá teszik környezetüket. Alumíniumból készülnek, melyek így kiválóan alkalmasak szállodákba, kórházakba, iroda épületekbe illetve mindenhova, ahol a műszaki és esztétikai szempontokat ötvözni kell a biztonsággal.

 • Tűzgátlás az EN 1634-1 szabvány szerint
 • Ajtó méretei 90cm-től akár 4 méterig!
 • Kristálytiszta, tűzálló üveggel
 • Alap szín RAL 7032, minden más szín kérésre rendelhető!

Ei120

Egyszárnyú tűzgátló tolókapu

Multicolor

Az egyszárnyú tűzgátló tolókapuk főbb alkalmazási területe az ipari létesítmények. Emellett műhelyek, garázsok védelmére is alkalmazható. Gyárilag előkészített rögzítőpontokkal rendelkezik a megfelelő rögzítés elősegítéséhez. Az ajtólap szerelhető panelekből áll, amelynek külső szélei hőre táguló szigeteléssel vannak ellátva.

 • Tanúsítva az EN 16034:2014, EN 13241:2016, EN 1634-1 szabványok szerint
 • Ajtó méretei max. 6800mm x6800mm!
 • Alap szín RAL 7032, minden más szín kérésre rendelhető!

Ei120

Kétszárnyú tűzgátló tolókapu

Multicolor

A kétszárnyú tűzgátló tolókapuk főbb alkalmazási területe az ipari létesítmények. Emellett műhelyek, garázsok védelmére is alkalmazható. Gyárilag előkészített rögzítőpontokkal rendelkezik a megfelelő rögzítés elősegítéséhez. Az ajtólap szerelhető panelekből áll, amelynek külső szélei hőre táguló szigeteléssel vannak ellátva.

 • Tanúsítva az EN 16034:2014, EN 13241:2016, EN 1634-1 szabványok szerint
 • Ajtó méretei max. 9200mm x6800mm!
 • Alap szín RAL 7032, minden más szín kérésre rendelhető!

Ei120

Egy- és kétszárnyú tűzgátló tolókapu ajtóval

Multicolor

Az egy- és kétszárnyú tűzgátló tolókapuk kiegészíthetők egy átjáró ajtóval is melynek főbb alkalmazási területe az ipari létesítmények, de alkalmazhatók műhelyek, garázsok védelmére is. Gyárilag előkészített rögzítőpontokkal rendelkezik a megfelelő rögzítés elősegítéséhez.

 • Tanúsítva az EN 16034:2014, EN 13241:2016, EN 1634-1 szabványok szerint
 • Ajtó méretei max. 6800mm x6800mm!
 • Alap szín RAL 7032, minden más szín kérésre rendelhető!

KAPUVEZÉRLŐ RENDSZER

TELJES KÖRŰ SZOLGÁLTATÁS

Olyan építmények esetén ahol nincs teljes körű tűzjelző védelem kiépítve, ott nyújtunk komplett vezérlési rendszer kiépítésének lehetőségét. Így a tűzgátló nyílászáró folyamatosan nyitott állapotban van tartómágnes segítségével. A tartómágnes mindaddig fogja a nyílászárót, amíg valamelyik, a kapu két oldalán beépített optikai füstérzékelő tűzjelzést nem érzékel. Kiegészítésként hang- és fényjelző is lehet a rendszer része. Minden termékünk minősítve van az EN 54-es szabvány szerint.

Rendszerelemek:

 • Tartómágnes
 • Hang- és fényjelzés
 • Kézi jelzésadó
 • Vezérlő központ
 • Szünetmentes tápegység

Hang- és fényjelző

Tűzgátló tolókapu

Vezérlő központ

Kézi jelzésadó

VÁRJUK MEGKERESÉSÉT

Keressen minket elérhetőségeink bármelyikén, kérjen egyedi ajánlatot tűzgátló nyílászáróra!

Tűzgátló nyílászáróink mellet teljes körű tűzvédelmi tervezéssel és kivitelezéssel is segíthetjük cége biztonságos működését.

Firesec © 2023 – Kapcsolat